فهرست مطالب

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 48، خرداد و تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه نارنجی ثانی*، جواد پورکریمی، فاطمه تیزهوش جلالی صفحات 1-22
    مقدمه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی شایستگی های مورد نیاز یادگیرندگان در بستر الکترونیکی در دانشگاه تهران انجام شد. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی از نظر گردآوری داده ها آمیخته ی اکتشافی که در بخش اول با استفاده از رویکرد کیفی و روش تحقیق مطالعه ی اسنادی،تعداد 41 مولفه شناسایی شد
    مواد و روش ها
    جامعه آماری پژوهش کلیه ی دانشجویان دانشگاه تهران است که در سال تحصیلی 99-98 به شیوه ی الکترونیکی پذیرفته شده بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی-طبقه ای 308 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در مرحله کمی از بین 41 مولفه شناسایی شده 18 مولفه که دارای بیشترین فراوانی بود انتخاب شدند و با استفاده از رویکرد کمی و روش تحقیق توصیفی-تحلیلی ابزار محقق ساخته شامل 78 گویه بر اساس آنهاساخته شد. مولفه های شناسایی شده در4دسته ی کلی تر (دانش،مهارت،توانایی، نگرش و ویژگی)طبقه بندی شدند. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر اساتید دانشگاهی و روایی سازه بررسی و مورد تایید قرار گرفت و همسانی درونی آن با استفاده از آلفای کرونباخ (94%)محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با کمک دو نرم افزار spss و  lisrel انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد:1-مدل ارایه شده از برازش مطلوبی برخوردار است.2-ازبین 18 مولفه ی شناسایی شده تمامی مولفه ها به جز مولفه ی تجارب قبلی مرتبط با IT در سطح بالاتر از متوسط قرار دارد.3- از نظر دانشجویان ازبین 18 مولفه مولفه ی مهارت استفاده از کامپیوتر(سخت افزار و نرم افزار) در اولویت اول قرار گرفت و مولفه ی خودارزیابی پایین ترین اولویت را دارد.4-از نظر دانشجویان به ترتیب عامل مهارت،دانش،توانایی،ویژگی نگرش در رتبه ی اول تا چهارم قرار دارد. 
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد داشتن محیط مناسب جهت یادگیری الکترونیکی مستلزم توجه دانشگاه و اعضای هییت علمی به نیازها و اولویت های دانشجویان است.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، شایستگی، آموزش عالی، دانشگاه تهران
  • محمود قربانی*، نازیاسادات ناصری، علی شاه نظری صفحات 23-39
    مقدمه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل کیفی سرمایه فکری با رویکرد یادگیری سازمانی در اداره کل آموزش و پرورش استان خراسان رضوی و نواحی هفتگانه آموزش و پرورش شهرستان مشهد انجام شد. تحقیق از منظر هدف، کاربردی و توسعه ای است.
    روش شناسی پژوهش: پژوهش، از منظر روش، آمیخته(کمی- کیفی)است و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها، توصیفی است. جامعه آماری تحقیق، خبرگان دانشگاهی و حرفه ای آموزش و پرورش بودند. نمونه گیری از جامعه آماری به صورت هدفمند انجام شد که در مجموع 25 نفر انتخاب شدند. پس از تعریف موضوع و انجام مطالعات اکتشافی و کتابخانه ای، فهرستی از گزاره ها پیرامون ابعاد و مولفه های متغیرهای تحقیق شناسایی شد و پس از اخذ نظرات اصلاحی کیفی و کمی به لحاظ روایی محتوایی به تایید خبرگان دانشگاهی و حرفه ای رسید و در قالب پرسشنامه محقق ساخته پس از تعیین و تایید پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ در اختیار اعضای دلفی قرار گرفت. داده های حاصل از تحقیق براساس روش های آماری مربوط و با استفاده از نرم افزار (Spss22) تحلیل شد و ابعاد و مولفه های تحقیق با ضریب توافق کندال (723/0) به اجماع خبرگان رسید.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش، ابعاد و مولفه های سرمایه فکری در4 بعد و21 مولفه و ابعاد و مولفه های یادگیری سازمانی در3 بعد و12 مولفه شناسایی شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نهایتا تناسب مدل با نظر خبرگان با استفاده از آزمون t تک نمونه ای مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، یادگیری سازمانی، مدل کیفی
  • مریم نظرزاده، ایرج نیک پی*، عباس معدن دار آرانی صفحات 40-53
    مقدمه و هدف
    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر مدیریت کوانتومی بر بهره وری منابع انسانی با میانجی گری همدلی سازمانی صورت گرفته است. روش شناسی: این تحقیق از نوع تحقیقات کمی و ازنظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا و جمع آوری اطلاعات توصیفی- همبستگی اجرا گردید. برای گردآوری اطلاعاتی از قبیل مبانی نظری و پیشینه پژوهش از مطالعات کتابخانه ای؛ و برای گردآوری اطلاعات لازم جهت بررسی فرضیه ها و سوالات تحقیق از روش میدانی با ابزار پرسشنامه استفاده شد. داده های این تحقیق با استفاده از پرسشنامه های استاندارد مدیریت کوانتومی عظیمی (1390) و همدلی سازمانی پیغمبردوست (1393) و بهره وری منابع انسانی گلداسمیت (1980) از نمونه ای با حجم 320 نفر که از کارکنان اداری دانشگاه های شهرستان خرم آباد  در سال 1399  به شیوه ی نمونه گیری طبقه ای نسبی با استفاده از جدول کرجسی و مورگان انتخاب گردید، جمع آوری شد. برای محاسبه روایی از روایی محتوایی استفاده شد که نتایج بیانگر روا بودن ابزار تحقیق بوده است و به منظور تعیین اعتبار از نوع همسانی درونی، نمونه اولیه پیش آزمون گردید و با توجه به ضرایب اعتماد به دست آمده با روش آلفای کرونباخ برای پرسش نامه بهره وری منابع انسانی 93/0، برای سوالات مدیریت کوانتومی عدد 8/0 و پرسشنامه همدلی سازمانی برابر 82/0 پایایی مطلوب برخوردار است.  
    یافته ها
    برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش الگو یابی معادلات ساختاری استفاده شد، نتایج پژوهش حاکی از آن بود که تاثیر مدیریت کوانتومی بر بهره وری منابع انسانی توسط متغیر میانجی همدلی سازمانی تبیین می شود و هم چنین مدیریت کوانتومی بر بهره وری منابع انسانی و همدلی سازمانی تاثیر دارد اما تاثیر  همدلی سازمانی بر بهره وری منابع انسانی توسط داده های پژوهش پشتیبانی نگردید. 
    نتیجه گیری
    بر اساس تجزیه و تحلیل ارایه شده، می توان نتیجه گرفت مدیریت کوانتومی با نقش میانجی همدلی سازمانی بر بهره وری منابع انسانی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت کوانتومی، بهره وری منابع انسانی، همدلی سازمانی
  • مرضیه دهقانی زاده*، حسن رضا زین آبادی، حمیدرضا آراسته، عبدالرحیم نوه ابراهیم صفحات 54-75
    مقدمه و هدف
    فضیلت سازمانی از جمله مفاهیم جدید سازمانی است که از روان شناسی مثبت نگر گرفته شده است. مطالعه در این حوزه در برگیرنده رفتارهای برجسته در سازمان است که خود منجر به پیامدهای مثبت می شود. پژوهش حاضر با هدف طراحی و تبیین پیامدهای سازمان فضیلتی در دانشگاه های دولتی استان یزد انجام شده است.
    روش شناسی پژوهش: در این مطالعه ابتدا از روش پژوهش کیفی گروه کانونی و مصاحبه های نیمه ساختار یافته با هشت نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه های دولتی استان یزد، سپس با تحلیل و کدگذاری داده های به دست آمده از مصاحبه و ادبیات با روش تحلیل مضمون، مدل مفهومی پژوهش تدوین شد. سپس در بخش کمی پژوهش، مدل مفهومی با پرسشنامه محقق ساخته در نمونه 285 نفر از کارکنان دانشگاه های دولتی استان یزد با روش مدل یابی معادلات ساختاری آزمون شد. روایی محتوا، واگرا، همگرا و همچنین پایایی ترکیبی و ضریب آلفای کرونباخ این پرسشنامه مناسب بود.
     
    یافته ها
    در مدل به دست آمده از پژوهش کیفی، پیامدهای دانشگاه فضیلتی، شامل «خودبرانگیختگی سازمانی»، «رفتار شهروندی سازمانی»، «هویت سازمانی»، «بهزیستی معنوی»، «شجاعت اخلاق حرفه ای»، «شادی سازمانی»، «سلامت سازمانی»، «عملکرد سازمانی» و «سرمایه اجتماعی» و هم چنین تاثیر برخی از پیامدها بر روی یکدیگر شناسایی شد. همچنین نتایج بخش کمی، نشان داد تمام پیامدها دارای بار عاملی مناسب بوده و مدل تایید شد و در این مدل پیامدهای شادی سازمانی، شجاعت اخلاق حرفه ای و بهزیستی معنوی دارای ضریب مسیر بیشتری بودند، لذا سازمان فضیلتی بیشترین تاثیر را بر آن ها دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اینکه مزایا و پیامدهای فضیلت سازمانی، در کوتاه مدت آشکار نمی شود؛ بنابراین مدیران و کارکنان دانشگاه باید بدانند که با نهادینه کردن رفتارهای فضیلتی در دانشگاه، افزایش کیفیت خدمات و مزیت رقابتی در بلندمدت برای دانشگاه حاصل می شود.
    کلیدواژگان: فضیلت، سازمان فضیلتی، گروه کانونی، رویکرد آمیخته، دانشگاه
  • علی یوسفی، عادل زاهد بابلان*، مهدی معینی کیا صفحات 76-92
    مقدمه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین رهبری آموزشی مدیران و اثربخشی مدرسه با نقش میانجی فرهنگ مدرسه بود.
    روش شناسی: روش پژوهش برحسب نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش، همه معلمان مدارس دولتی دوره اول متوسطه استان اردبیل در سال تحصیلی 98-1397 به حجم 3064 نفر (1684 مرد و 1380 زن) بود. حجم نمونه بر حسب جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان 346 نفر برآورد شد که این تعداد با در نظر گرفتن افت آزمودنی ها به 418 نفر (236 مرد و 182 زن) افزایش یافت. نمونه آماری پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شد. داده ها از طریق سه پرسشنامه رتبه بندی رهبری آموزشی مدیر هالینگر (2013)، فرهنگ مدرسه گرونرت و والنتاین (1998) و اثربخشی مدرسه هوی (2009)، به روش حضوری جمع آوری شد. روایی و پایایی هر سه پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از نرم افزار AMOS24 استفاده شد. داده های تحقیق با استفاده روش مدل سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد: بین متغیرهای رهبری آموزشی مدیران، فرهنگ مدرسه و اثربخشی مدرسه، روابط معنادار مثبت وجود دارد. همچنین نقش میانجی کامل فرهنگ مدرسه در رابطه بین رهبری آموزشی مدیران و اثربخشی مدرسه تایید شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاصل، می توان نتیجه گرفت که رهبری آموزشی و فرهنگ مدرسه می تواند به اثربخشی مدارس کمک کند؛ بنابراین مدیران به منظور دستیابی به اثربخشی مدارس، باید فرهنگ مدرسه را توسعه دهند.
    کلیدواژگان: اثربخشی مدرسه، رهبری آموزشی مدیر، فرهنگ مدرسه، ادراک معلمان
  • طاهره حیدری لقب، علی اکبر امین بیدختی*، سیاوش طالع پسند صفحات 93-107
    مقدمه و هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی برنامه مداخله آموزش معلمان در مدیریت موثر کلاس درس بر پیامدهای شناختی(ادراک از محیط یادگیری و زمان انجام تکلیف) دانش آموزان مدارس ابتدایی شهر سمنان بود.
    روش شناسی پژوهش: جامعه آماری پژوهش شامل همه معلمان دارای سابقه زیر 10 سال و دانش آموزان کلاس های درس آن ها در دوره دوم (پایه های چهارم تا ششم) مدارس ابتدایی شهر سمنان در سال تحصیلی(98-97) بود. شرکت کنندگان در برنامه مداخله40  نفر از معلمان و دانش آموزان کلاس های درس آن ها  به تعداد 1200 نفر بودند که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند و به دو گروه آزمایش و کنترل(20 نفر برای هر گروه) تقسیم شدند. برنامه مداخله آموزشی مدیریت موثر کلاس برای معلمان گروه آزمایش طی 15 جلسه دوساعته اجرا شد .کلیه دانش آموزان در کلاس های درس پرسشنامه ادراک از فعالیت های کلاس درس جنتری گابل و ریزا(2001) را تکمیل کردند. زمان انجام تکلیف دانش آموزان در کلاس های درس هردو گروه آزمایش و کنترل  توسط مشاهده گران تعلیم دیده اندازه گیری شد. از آزمون تحلیل کوواریانس اندازه های تکراری چند متغیری برای تحلیل داده ها استفاده شد. داد ه ها به صورت دو ماهه پیگیری شد.
    یافته ها
    بررسی دو گروه ا ز نظر میانگین ادراک از محیط یادگیری و زمان انجام تکلیف در مرحله پس آزمون و پیگیری، حاکی از افزایش در ادراک از محیط یادگیری در ابعاد علاقه ، انتخاب و چالش انگیزی بود. همچنین زمان انجام تکلیف در گروه آزمایش در پس آزمون و پیگیری به شکل معناداری بیشتر از گروه کنترل بود(001/.P<). آموزش طی یک دوره زمانی دو ماهه ثبات داشت.
     
    بحث و نتیجه گیری
    توانمند سازی معلمان در راهبرهای مدیریت موثر کلاس درس نقش مهمی در افزایش پیامدهای شناختی در دانش آموزان دارد. تلویحات کاربردی یافته ها مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: آموزش معلمان، مدیریت کلاس درس، ادراک از محیط یادگیری، زمان انجام تکلیف
  • محمدجواد خوش طالع، فرزانه واصفیان* صفحات 108-120

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تدریس مبتنی بر شبیه سازی درس فیزیک بر یادگیری خودراهبر دانش آموزان متوسطه دوم بود. این پژوهش روی دانش آموزان پایه دوازدهم رشته علوم تجربی شهر اصفهان بالغ بر7358 نفر در سال تحصیلی 98-1397به روش نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه انجام شد. از این رو 54 نفر از دانش ‎آموزان دبیرستان ماندگار سعدی به روش نمونه گیری در دسترس در دو کلاس 27 نفره به صورت تصادفی ساده به عنوان گروه آزمایش و گواه تقسیم بندی شدند. گروه آزمایش نمونه شبیه‎ سازهای درس فیزیک (مباحث فیزیک اتمی و هسته ای) را از پایگاه اینترنتی دانشگاه کلرادو بولدر که در مباحث به‎ کاررفته همخوانی داشته و اکثر مفاهیم پایه‎ای را در خود دارد را در آزمایشگاه رایانه دبیرستان و گروه کنترل با روش تدریس سنتی (سخنرانی) در 16 جلسه 90 دقیقه‎ای، به مدت 8 هفته دریافت کردند. جهت سنجش یادگیری خودراهبر براساس دیدگاه گاریسون (Garrison,1997) در سه خرده مقیاس خودمدیریتی، خود رغبتی و خودنظارتی، از آزمون یادگیری خودراهبر Fisher & et al. (2001) که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ 84/0 بدست آمد، استفاده شد. داده‎ های پژوهش با استفاده از نرم افزارSPSS 25 در دو سطح آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کواریانس) تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد، روش تدریس مبتنی بر شبیه سازی توانسته یادگیری خودراهبر را در فراگیران رشد داده و تفاوت مشاهده شده در هر سه خرده مقیاس خودمدیریتی، خودرغبتی و خودنظارتی معنادار بود.

    کلیدواژگان: روش تدریس شبیه سازی، فیزیک، یادگیری خودراهبر
  • ناصر شیربگی*، سمیرا نظری، شراره صادقی، شهاب نصیری نیا صفحات 121-138

    منابع انسانی گنجینه ای از نیروهای بالقوه سازمان هستند که می توانند به صورت راهبردی توسعه یافته و به صورت گسترده به منظور رقابت و دست یابی به تعالی گسترش یابند. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی بسترها و فضای راهبردهای توسعه منابع انسانی در راستای آمادگی برای تغییرات احتمالی در آموزش وپرورش اجرا شد. رویکرد پژوهش کمی و راهبرد بکار رفته توصیفی- ارزیابی بود. جامعه آماری پژوهش کارکنان اداره کل و نواحی آموزش وپرورش خرم آباد بودند که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم تعداد 215 نفر از کارکنان به عنوان مشارکت کننده انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده شامل دو پرسشنامه اقتباس شده از مطالعات (Chanda & Kabra, 2000) به نام های «ارزیابی فضای توسعه منابع انسانی» و «ارزیابی راهبردهای توسعه منابع انسانی» بودند. روایی صوری پرسشنامه از طریق استفاده از نظرات صاحب نظران و روایی سازه آن با روش تحلیل عاملی تاییدی مورد آزمون قرار گرفت. پایایی پرسشنامه ها نیز توسط ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید واقع شد. نتایج نشان داد که کارکنان آموزش وپرورش فضای توسعه منابع انسانی را در محیط کار خود ازلحاظ مطلوبیت در سطح متوسط ارزیابی کرده اند. در خصوص راهبردهای توسعه منابع انسانی نیز، یافته ها حاکی از آن بود که کارکنان میزان رضایت خود را از مطلوبیت راهبردهای توسعه منابع انسانی در سطح پایین تر از سطح متوسط ارزیابی نموده اند. نتایج آزمون تحلیل واریانس یک راهه نیز نشان داد که بین دیدگاه کارکنان آموزش و پروش در متغیرهای فضای توسعه منابع انسانی و راهبردهای توسعه منابع انسانی برحسب مدرک تحصیلی و سابقه خدمت تفاوت معناداری وجود نداشت. به نظر می رسد فضا برای ایجاد تغییرات راهبردی در حوزه منابع انسانی در سازمان آموزش و پرورش چندان مطللوب نیست. برای ایجاد یک تغییر کلی در سازمان لازم است تا فرایند آن از طریق راهبردهای منابع انسانی به کار گرفته شود. سازمان دهی فرایند تغییرات نیازمند ایجاد توازن ظریف میان ذی نفعان سازمان است. تحول در راهبرد منابع انسانی منجر به ایجاد تغییر در تمامی جنبه های مربوط به منابع انسانی، نظام ها، باورها، ساختارها و همچنین انتظارات تجاری سازی می شود این تحول مشابه معماری ایجاد تغییرات است.

    کلیدواژگان: راهبردهای توسعه منابع انسانی، فضای توسعه، ارزیابی، کارکنان آموزش وپرورش
  • حسین دامنی، اختر جمالی*، پریوش جعفری، افسانه زمانی مقدم صفحات 151-164
    مقدمه و هدف
    یکی از اهداف دیرینه ی بشریت، جستجو برای زندگی بهتر و ارتقای کیفیت زندگی بوده است. هدف این پژوهش، شناسایی عوامل سازمانی_ شغلی موثر بر کیفیت زندگی معلمان ابتدایی در استان سیستان و بلوچستان بود.
    روش شناسی پژوهش: این مطالعه با رویکرد کیفی از نوع تحلیل محتوا انجام شد. در این خصوص با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و به کارگیری معیار اشباع نظری، مصاحبه هایی نیمه ساختاریافته با 14 نفر از معلمان خبره انجام شد. تجزیه وتحلیل داده ها با بکارگیری نرم افزار 18MAXQDA در قالب کدگذاری باز و محوری صورت گرفت. برای بررسی روایی و پایایی کیفی، از روش «بررسی توسط اعضاء»، «سه سویه نگری منابع»، «بررسی همکار»، «بازنگری ناظران» و «پایایی بین دو کدگذار» استفاده شد.
    یافته ها
    درنهایت 10 مقوله ی عمده شامل: ارتقای وضعیت اقتصادی معلمان، ارتقای منزلت حرفه معلمی، تعاملات بین فردی در مدرسه، فضای کالبدی مدرسه، توسعه شایستگی ها در حرفه معلمی، عدالت سازمانی و شایسته سالاری، حجم کاری، رضایت شغلی، عدم فرسودگی شغلی، امکانات رفاهی و بهداشتی و تفریحی مناسب برای معلمان؛ به عنوان عوامل سازمانی - شغلی موثر بر کیفیت زندگی معلمان شناسایی گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است معلمان از وضعیت عوامل سازمانی- شغلی در دوره ابتدایی گلایه مند می باشند، در نتیجه آموزش وپرورش باید جهت ارتقای کیفیت زندگی معلمان این دوره، توجه بیشتری به مشکلات معیشت و منزلت معلمان نموده و با برقراری عدالت در پرداخت و توزیع امکانات و هم چنین فراهم کردن امکانات و زیرساخت های مناسب بهداشتی و رفاهی، این مشکلات را به حداقل برساند.
    کلیدواژگان: عوامل سازمانی - شغلی، کیفیت زندگی، معلمان، سیستان و بلوچستان
  • محمدرحیم جعفرزاده*، سیده اسماء حسینی، اعظم علایی روزبهانی صفحات 165-180
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای بهزیستی روان شناختی در رابطه بین تاب آوری و ارتباط مثبت در مدرسه انجام شد.

    روش شناسی پژوهش

    به این منظور، از جامعه 2744 نفری دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر بهبهان، 338 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به عنوان نمونه آماری تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب گردید. داده های لازم با استفاده از پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون (Conner & Davidson,2003)، ارتباط مثبت در مدرسه بتی همر و کهل (Beaty, Homer & Kahle, 2004) و بهزیستی روان شناختی کارول ریف (Carol Ryff, 1989)، جمع آوری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Amos تحلیل گردید. مدل یابی معادلات ساختاری به منظور آزمون روابط بین متغیرها در مدل مفروض استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد شاخص های برازش (مطلق، تطبیقی و مقصد) مدل واسطه ای متغیر بهزیستی روان شناختی (با انجام برخی اصلاحات)، به طور معنادار در وضعیت مطلوبی قرار دارد. همچنین نتایج نشان داد بر اساس مدل مفروض، متغیرهای تاب آوری 15/0 و بهزیستی روان شناختی 123/0 از پراکندگی نمرات ارتباط مثبت در مدرسه را تبیین می کنند و اثر غیر مستقیم تاب آوری بر ارتباط مثبت در مدرسه با واسطه گری بهزیستی روان شناختی 131/0 است که از نظر آماری معنادار است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ارتباط مثبت در مدرسه، بهزیستی روان شناختی، مدرسه
  • جمال سلیمی*، نعمت الله عزیزی، کویستان محمدیان شریف صفحات 181-205

    هدف این پژوهش مطالعه و شناسایی ابعاد و مولفه های فساد آکادمیک در آموزش عالی ایران است. رویکرد پژوهش از نوع آمیخته است که از طرح اکتشافی بهره گرفته شده است. در بخش کیفی از روش تحقیق نظریه داده بنیاد بهره گرفته شد. میدان تحقیق در این بخش شامل اساتید حوزه آموزش عالی در دانشگاه های تهران، علامه طباطبایی، صنعتی امیرکبیر، کردستان و دانشگاه سمنان بودند که از این میان با استفاده از روش نمونه گیری نظری، 20 نفر به عنوان مشارکت کننده انتخاب و داده ها با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختارمند جمع آوری شد. تحلیل داده ها از روش کدگذاری باز، محوری و منتخب و با استفاده از نرم افزار تحلیل کیفی MAXQDA انجام شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که مضامین و مقوله های مربوط ابعاد مفهومی فساد آکادمیک عبارت از ابعاد ساختاری؛ ابعاد غیرساختاری- علمی می باشند. همچنین مقوله های اصلی فساد آکادمیک در بعد شرایط علی؛ شرایط زمینه ای و شرایط مداخله گر ترسیم و در نهایت، پیامدهای حاصله هم استخراج گردید. بخش کمی با استفاده از روش توصیفی و با بهره گیری از پیمایش انجام شد. جامعه آماری شامل اساتید و صاحبنظران در دانشگاه ه های مذکور بودند که از این تعداد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای،انتخاب و پرسشنامه ها به صورت کاملا تصادفی در بین خوشه های منتخب اجرا شد. نتایج نشان می دهد که در بعد ساختاری- اداری، عامل توسعه کمی آموزش عالی با میانگین (4.0489) بیشترین اهمیت را دارند و در بعد غیرساختاری- علمی، سرقت ادبی با میانگین (4.0326)؛ بیشترین نوع فساد علمی و جعل با میانگین (3.6304) کمترین نوع از این گونه است. همچنین در بین عوامل علی، مکانیسم های تولید علم با میانگین (15.7011) ؛ در عوامل زمینه ای، آموزش عالی توده ای و مدرک گرایی با میانگین (15.7880) و در بین عوامل مداخله گر، ساختارهای معیوب و فساد اداری در بخشی ازبدنه اجرایی با میانگین (11.6739) بیشترین اهمیت را دارند.

    کلیدواژگان: نظام آموزش عالی، فساد آکادمیک، ابعاد و مولفه ها، تحقیق آمیخته
  • سیده فاطمه حبیبی*، مژگان امیریان زاده، رضا زارعی، عبادالله احمدی صفحات 206-218

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی مولفه های شایستگی رهبری مدیران دانشگاه های آزاد اسلامی بوده است. روش پژوهش کیفی اکتشافی و مشارکت کنندگان شامل صاحبنظران دانشگاهی بوده اند. روش نمونه گیری بصورت هدفمند و براساس اشباع نظری بوده است که با صاحبنظران دانشگاهی مصاحبه انجام گرفت و تا زمان اشباع داده ها و عدم دستیابی به داده های جدید ادامه یافت.بعد از مصاحبه با 17 نفر اطلاعات حالت اشباع به خود گرفت؛ اما برای اطمینان بیشتر مصاحبه تا 21نفر ادامه یافت. روش تجزیه و تحلیل مصاحبه ها با استفاده از روش تحلیل مضمون(مضامین پایه،سازمان دهنده و فراگیر) انجام شده است. براین اساس ابتدا متن مصاحبه از جلسات مختلف مصاحبه بطور کامل پیاده سازی شده و تکمیل گردیده ، سپس با مطالعه ای دقیق این متون برای هر یک از مصاحبه های انجام شده تمامی مولفه های کلیدی بیرون کشیده شده است.نتایج بدست آمده از مصاحبه ها ، هفت شایستگی رهبری : شایستگی های بینشی،شایستگی های ارزشی-اخلاقی،شایستگی های عاطفی-اجتماعی،شایستگی های سیاسی،شایستگی های فنی-تخصصی و شایستگی های مدیریتی- عملیاتی را برای مدیران دانشگاه آزاد را نشان داد.

    کلیدواژگان: رهبری، مدیریت، آموزش عالی، دانشگاه، شایستگی
|
  • Fatemeh Narenji Thani *, Javad Pourkarimi, Fatemeh Tizhoosh Jalali Pages 1-22
    Abstract
    Introduction
    The present study was conducted to identify the competencies of learners in the e-learning environment at the University of Tehran. The research method was applied on purpose, and data collection is a mixed method. In the first part, using a qualitative approach and documentary research method, 41 components were identified, and then 18 components with the highest frequencies were selected.
    Materials and Methods
    The statistical population has been included all students of the University of  Tehran who had the experience of studying in an online learning environment, then 308 individuals were selected as a sample using a random sampling method. In the second part, using a quantitative approach and descriptive-analytical research method, the researcher-made questionnaire is based on 18 components identified in the previous step were classified into four categories and included 78 items. Experts examined the questionnaire’s validity, and we used Lisrel for structural validity, and its reliability was obtained for 0.94 by Cronbach’s alpha. On the other hand, we used SPSS and LISREL software to analyze the findings, and single-variable t-test, independent t-analysis and factor analysis were used.
    Findings
    Results of the data analysis show that: 1- According to confirmatory factor analysis, all test items show a desirable level, which means the proposed model has a good fit 2. Among the 18 components identified, all components except the component of previous experiences related to IT are at a higher than average level. 3- According to students, it was placed in the priority among the 18 components of computer skills (hardware and software), and the self-assessment component has the lowest priority.
    Conclusion
    It seems that to have a proper e-learning environment university and faculties should pay more attentions to the students’ need and priorities.
    Keywords: e-learning, Competency, higher education, University of Tehran
  • Mahmood Ghorbani *, Naziasadat Naseri, Ali Shahnazari Pages 23-39
    Introduction
    This study aimed to develop a qualitative model of intellectual capital based on the organizational learning approach in the General Department of Education of Khorasan Razavi Province and the seven districts of the Mashhad Education Department. It was applied-developmental in terms of purpose, mixed (quantitative-qualitative) in terms.
    research
    methodology
    This study method and descriptive in terms of data collection. The statistical population consisted of academic and professional education experts, of whom 25 people were selected using the purposive sampling. After defining the subject and conducting library and exploratory studies, a list of the propositions concerning the dimensions and components of the research variables was provided and after receiving the qualitative and quantitative corrective comments, it was confirmed by academic and professional education experts. After determining and confirming the reliability using the Cronbach's alpha coefficient, it was distributed to the Delphi members in the form of a researcher-developed questionnaire. Data were analyzed by the statistical procedures and (SPSS 22) and experts reached a consensus about research dimensions and research components using the Kendall's coefficient of concordance (0.723).
    Findings
    The results showed there were four dimensions and 21 components of intellectual capital and there were three dimensions and 12 components of organizational learning.
    Conclusion
    Finally, the appropriateness of the model was confirmed by the experts using one sample t-test.
    Keywords: Intellectual Capital, Organizational Learning, Qualitative Model
  • Maryam Nazarzadeh, Iraj Nikpay *, Abas Madandar Arani Pages 40-53
    The present study aimed to Surveying the impact of quantum management on human resource productivity via mediating organizational empathy. This research was a quantitative research and applied in terms of purpose and also it has a descriptive-correlation method. Library studies were used to collect information such as theoretical foundations and research background and The data of this study using a standard questionnaire of quantum management (2011) and organizational empathy questionnaire (2014) and human resource productivity Goldsmith (1980) by a sample of 320 employees, It was collected from the administrative staff of Khorramabad universities in 2020. Samples were selected by relative stratified sampling method using Krejcie and Morgan table. To calculate the validity, content validity was used. The results indicated the validity of the research tool. In order to determine the validity of internal consistency, the prototype was pre-tested, and according to the confidence coefficients obtained by Cronbach's alpha method for the human resource productivity questionnaire 0.93, for quantum management questions of 0.8 and an organizational empathy questionnaire of 0.82 is good reliability.Structural equation modeling was used to analyze the data. The results indicated that quantum management impact on human resource productivity is explained by the mediator variable of organizational empathy as well as Quantum management also affects human resource productivity and organizational empathy, but the affect of organizational empathy on human resource productivity was not supported according to research data.
    Keywords: Quantum management, Organizational empathy, Employee productivity
  • Marziyeh Dehghanizadeh *, Hassanreza Zeinabadi, Hamidreza Arasteh, Abdolrahim Navehebrahim Pages 54-75
    Introduction
    Organizational virtue is one of the new concepts of an organization that is based on positive psychology. The study in this area encompasses prominent behaviors in the organization, which lead to positive outcomes. The purpose of this study was to design and explain pattern for consequents of virtuous organization at public universities in Yazd province.
    research
    methodology
    The research methodology was based on "exploratory mixed research" method. At First phase, the qualitative research method of "focus group" was applied by using semi-structured interviews with 8 member of faculty members of Yazd state universities, and then analyzing and coding the data obtained from the interview and literature the method of thematic analysis was executed, then the conceptual model of research was developed. Then in quantitative research section, conceptual model with a researcher-made questionnaire was distributed to the sample of 285 employees of public universities in Yazd province, was tested with structural equation model. Content validity, divergent, convergent, and also composite reliability and Cronbach's alpha coefficient of this questionnaire were appropriate.
    Findings
    In the model which was obtained from qualitative research, the consequences of the virtuous University, was "organizational spontaneity", "organizational citizenship behavior", "organizational identity", "spiritual well-being", "professional moral courage", "organizational happiness", "organizational health", "organizational performance", and "Social Capital" and also the impact of some consequences on each other were identified. The results of quantitative showed that  all consequences had a suitable factor load and the model was confirmed.
     
    Conclusion
    benefits and consequences of organizational virtue are not apparent in the short term; Therefore, university manager and staff  should  know that by institutionalizing virtuous behaviors in the university, the quality of services and competitive advantage would be increased in long term for the university.
    Keywords: Virtue, Virtuous organization, Focus group, Mixed Approach, university
  • Ali Yousefi, Adel Zahed Bablan *, Mahdi Moeeni Kia Pages 76-92
    The purpose of this study was to investigate the relationship between principals' instructional leadership and school effectiveness with the mediating role of school culture. The research method was correlational and based on Structural Equation Modeling (SEM). The statistical population of the study consisted of all first secondary schools teachers in Ardabil province in the academic year 2018-19 with 3064 (1684 men and 1380 women) teachres. The sample size was 346 according to the Krejcie and Morgan sample size table, which increased to 418 (236 men and 182 women). The stratified random sampling method was used. Data were collected through three questionnaires: principals' instructional leadership ranking (Hallinger, 2013), school culture survey (Gruenert & Valentine, 1998) and school effectiveness index (Hoy, 2009). The validity and reliability of all three questionnaires were confirmed. Research data were analyzed by structural equation modeling method and AMOS24 software. The results showed that according to teachers' perception: There was a significant positive relationship between the principals' instructional leadership variables, school culture and school effectiveness. The full mediating role of school culture in the relationship between principals' instructional leadership and school effectiveness was also confirmed. According to the results of this study, educational leadership and school culture can contribute to the schools effectiveness; Therefore, in order to achieve the effectiveness of schools, principals must develop a positive school culture.
    Keywords: School effectiveness, Principals' Instructional Leadership, school culture, Teachers perception
  • Tahere Heidarilaghab, Ali Akbar Aminbeidokhti *, Siavash Talepasand Pages 93-107
    Introduction The purpose of this study was to investigate the effectiveness of teachers’ traininig in effective classroom management on cognitive outcomes (perceptions of classroom environment and time on task.
    research
    methodology
    Research plan, experimental pretest-posttest control group with follow-up testing was used. The population of this research included all teachers with work experience under 10 years from seaman elemetry secondary schools(fourth to sixth grades) and their  class students . The participants of intervention program were 40  teachers chosen and participated in random replacement method in experimental and control groups(each group, n=20). All  students in both groups completed the questionnaire of Genty and Gable’s Perception of Classroom Activities. Time on task was measured by traind observers in all 40 classes. Then, the intervention was performed for the teachers in experimental group during 15 two hours sessions. Multivariate repeated measures analysis of covariance was used to analyze the data. Data were also followed for two months.
    Findings
    The investigation of two groups in terms of mean in perceptions of classroom environment through the tools used in the post-test and follow-up showed an increase in Interest, Challenge and Choice in the group after the intervention (p<.001).Also the average of time on task in experimental group was significently higher in both post and follow up test (p<.001). Moreover, the results proved to be stable in a time lapse of two months
    Conclusion Understanding the effective learning environment needs knowledge and recognition of a set of techniques that can be learned and applied
    Keywords: teacher training, Classroom management, perceptions of classroom environment, time on task
  • Mohammad Javad Khoshtale, Farzaneh Vasefian * Pages 108-120

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of simulation-based teaching in physics on self-directed learning of secondary school students. This study was performed on 12th grade students of Isfahan Experimental Sciences with 7358 students by quasi-experimental method and with pre-test-post-test design with control group in the academic year 2018-2019 .Therefore, 54 by available sampling method in two classes of 27 people. The experimental group received physics simulators (atomic and nuclear physics subjects) from the University of Colorado Boulder Web site that matched the topics used and contained most of the basic concepts in the high school computer lab and control group with traditional teaching method (lecture) 16 sessions of 90 minutes, they received for 8 weeks. Self-centered learning was measured by self-directed learning test by Fisher et al. (2001) based on Garrison (1997) in three subscales of self-management, Self-motivation and self-monitoring Which is Cronbach's alpha coefficient of 0.84. Research data were analyzed using SPSS 25 software at two levels of descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance). The results showed that the teaching method based on simulation has the ability of self-centered learning in students and there is self-management, Self-motivation and self-monitoring in all three subscales

    Keywords: simulation-based teaching, physics, self-direction
  • Naser Shirbagi *, Samira Nazri, Sharareh Sadeghi, Shahab Nasiriniya Pages 121-138

    Human resources are a treasure trove of potential organizational forces that can be strategically developed, deployed and deployed extensively to compete and achieve excellence. The present study was conducted to assess the space and strategies of human resources development in preparation for possible changes in education. The research approach was quantitative and descriptive - evaluation. The statistical population of the study consisted of employees of Khorramabad general education and education departments who were selected by stratified sampling proportional to the size of 215 employees. The tool used included two questionnaires adapted from the studies (Chanda & Kabra, 2000) under the heading "Evaluating Human Resources Development Area" and "Evaluating Human Resources Development Strategies". The face validity of the questionnaire was tested through expert opinions and its construct validity was confirmed by confirmatory factor analysis. The reliability of the questionnaires was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. The results showed that the education staff evaluated the human resource development space in their work environment as moderately desirable. Concerning human resource development strategies, the findings also showed that employees rated their satisfaction with the desirability of HR strategies at a lower than average level. The results of one-way ANOVA test also showed that there is no significant difference between the educational staff's perspective on HRD variables and HRD strategies based on educational background and experience. It seems that there is little room for change in the organization of education. To make an overall change in the organization, it is necessary to apply the process through HR strategies. Organizing the change process requires a delicate balance between the stakeholders of the organization. The evolution of HR strategy leads to change in all aspects of HR, systems, beliefs, structure and business expectations of this sector. This is similar to the architecture of change.

    Keywords: Human Resource Development Strategy, Development Area, evaluation, Education Staff
  • Hossain Damani, Akhtar Jamali *, Parivash Jafari, Afsaneh Zamanimoghadam Pages 151-164
    Introduction
    One of the long-standing goals of humanity has been to seek a better life and improve the quality of life. The purpose of this study was to identify organizational-occupational factors affecting the quality of life of primary school teachers in Sistan and Baluchestan province.
    research
    methodology
    this study was conducted with a qualitative approach of content analysis. In this regard, using purposive sampling method and applying theoretical saturation criteria, semi-structured interviews were conducted with 14 expert teachers. Data analysis was performed using open MAXQDA18 software in open coding format. To evaluate the validity and reliability, the methods of "review by members", "three-way resource", "peer review", "review of observers" and "reliability between two coders" were used.
    Findings
    Findings Finally, 10 major categories including improving the economic status of teachers, improving the status of the teaching profession, interpersonal interactions at school, the physical atmosphere of the school, the development of competencies in the teaching profession, organizational justice and meritocracy, workload, job satisfaction, burnout, welfare facilities and Health and recreation suitable for teachers; Were identified as organizational-professional factors affecting the quality of life of teachers.
    Conclusion
    the results indicate that teachers are complaining about the status of organizational-occupational factors in the primary school. Also, providing appropriate health and welfare facilities and infrastructure to minimize these problems.
    Keywords: organizational-occupational factors, Quality of life, teachers, Sistan, Baluchestan
  • Mohammad Rahim Jafarzadeh *, Seyedeh Asma Hosseini, Azam Alaei Rozbahani Pages 165-180
    Introduction

    The aim of the present study was to investigate the mediating role of psychological well-being in the relationship between resilience and positive communication in school..
    research

    methodology

    The statistical population consisted of 2744 female students in the first secondary schools of Behbahan city. From them 338 students were determined by the Krejcie and Morgan table as the statistical sample and selected by multistage cluster sampling. The required data were collected using Conner and Davidson Resiliency Questionnaires (2003), Positive connection at School Betty et al. (2004), and Ryff Psychological Well-being (1989), using  SPSS and Amos software . Structural equation modeling was used to test the relationships between variables in the assumed model.

    Findings

    The results showed that the fitting indices (absolute, adaptive, and target) of the mediating model of psychological well-being variable (with some modifications) were significantly in good condition. The results also showed that based on the assumed model, the variables of resiliency 0.15 and psychological well-being 0.123 of the statistical dispersion  explained positive communication scores in school. The indirect effect of resilience on positive communication at school with mediating role of psychological well-being was 0.131, which is statistically significant.

    Keywords: Resilience, positive communication in school, Psychological well-being, school
  • Jamal Salimi *, Nematollah Azizi, Keostan Mohammadiansharif Pages 181-205

    The purpose of study is survey to identify the dimensions and components of academic corruption in Iranian higher education. The research approach is heuristic mixed method. In the qualitative part, the Grounded Theory(GT) method was used. The participants in this section consisted of 20 professors of higher education in Tehran, Allameh Tabataba'i, Amirkabir University of Technology, Kurdistan and Semnan Universities of which selected through theoretical sampling method and data were collected using the Semi-structured interviews. Data were analyzed using open, axial and selective coding methods using MAXQDA qualitative analysis software. The results show that the concepts and categories related to the conceptual dimensions of academic corruption are structural, non-structural, and scientific. Also, the main categories of academic corruption were drawn in terms of causal, contextual, and confounding conditions, and finally, the resulting outcomes. The quantitative part was done by descriptive method and using survey. In the quantitative part, after designing the questionnaire tool based on the findings of the first part, data were tested for normality and confirmatory factor analysis was used for validity of the questionnaire, which was done for the concept of corruption; factors affecting academic corruption and its consequences. Then, using the Chi-square method and Friedman analysis, the dimensions, factors, and consequences of academic corruption were examined. The results show that in the structural-administrative dimension, the most important factor is the quantitative development of higher education with a mean (4.0489), and in the non-structural dimension, literacy with a mean (4.0326) is the most important; Is the least common of these species. Also among the causal factors are the mechanisms of production of science with a mean (15.7011); in the underlying factors, the mass higher education and the Credentialism with a mean (15.7880); Average (11.6739) is the most important.

    Keywords: Higher Education System, Academic Corruption, Dimensions, Components, Mixed method Research
  • Syedeh Fatemeh Habibi *, Mojgan Amiryanzadeh, Reza Zarei, Ebadalah Ahmadi Pages 206-218

    The purpose of this study was to identify the leadership components of Islamic Azad universities' leadership. The exploratory qualitative research method and the participants included academic experts. The method of sampling was purposive and theoretical saturation, which was conducted with academic experts and continued until data saturation and no new data were obtained. The interview continued for 21 people. The method of analyzing the interviews was carried out using the thematic analysis method (basic themes, organizer and inclusive). At first, the transcript of the interview was fully implemented and completed, followed by a detailed study of these key components for each of the key components of the interviews. Leadership Competence: Demonstrated insights, ethical-value competencies, emotional-social competences, political competencies, technical-specialized competencies, and managerial-operational competencies for Azad University managers.

    Keywords: Leadership, Management, higher education, university, Competence